Volkswagen treft schikking in VS omtrent dieselfraude

Autofabrikant Volkswagen heeft in de Verenigde Staten een schikking getroffen aangaande het dieselschandaal. Volgens de Duitse krant Die Welt gaat het om een bedrag van 3 miljard dollar.

Het totaalbedrag zou omgerekend een schikking opleveren van 5.000 dollar per auto. In de prijs zitten eventuele boetes en de feitelijke schade nog niet inbegrepen. Er hing de Duitse autofabrikant een boete van 38 miljard dollar boven het hoofd in Amerika, maar die boete is nu waarschijnlijk afkocht.

Advocaat Oscar van Oorschot, van de Nederlandse stichting VolkswagenAudiClaim, is tevreden met het nieuws. “5.000 dollar is een goed bedrag, zoiets hadden wij ook ingeschat. Het gaat niet alleen om de reparatie en teruggang van vermogen, maar ook de inflatie van het merk en een lagere inruilwaarde.”

Advocaat Oscar van Oorschot: “Volkswagen heeft een begin gemaakt met het oplossen van de dieselfraude”

Hij denkt echter wel dat het nog even gaat duren voordat ook Nederlandse gebruikers een schikking krijgen aangeboden. “Het rechtssysteem in de VS is anders dan in Nederland. Maar het is wel zo dat Duitsland deze schikking als uitgangspunt heeft genomen. Wij zullen dat ook doen.”

Eind vorig jaar gaf Volkswagen toe met emissietesten van dieselauto’s te hebben gefraudeerd. De bekendmaking stortte het bedrijf in een diepe crisis; zo stond de koers van Volkswagen vorige week nog op het laatste punt in vijf jaar. Volkswagen heeft gezegd alle problemen rondom de dieselfraude nog in 2016 op te willen lossen. Daarvoor heeft het een bedrag van 20 miljard dollar vrijgemaakt.

Bron: BNR